Wistjij
Image default
Huishoudelijk

Beste OLED tv op dit moment

Test KD-65AF9, de beste Sony TV is ook een van de beste OLED-modellen op de markt.

Volledige doos voor deze 65 inch OLED TV van Sony. Uitgerust met een zeer goed gekalibreerde OLED plaat en versterkt met de prestaties van de nieuwste X1 Ultimate processor, is deze Bravia AF9 een referentiemodel aan het eind van het jaar.

Toen we de Bravia AF9 ontdekten, maakte dit OLED model van Sony een goede indruk op ons. Het is een prachtig televisietoestel, met zeer dunne randen en een zeer verfijnd ontwerp. Het bijzondere aan deze AF9 is de schuine voet, waardoor deze AF9 als een kunstwerk op een ezel in de woonkamer kan zitten.
Dus we waren erg enthousiast om het beest in het lab te ontvangen. Eerst om te controleren of de beeldkwaliteit zo goed is als we ons herinneren, maar ook om de nieuwe versie van het Acoustic Surface-audiosysteem te evalueren, zeer slim, en verondersteld te zijn efficiënter.

Een ijking die perfect kan worden

Tijdens de presentatie van deze TV vertelde Sony ons dat het met LG – de platenleverancier – was overeengekomen om meer “diepe” toegang tot de elektronica van het OLED-paneel te hebben. Goed nieuws dat de Japanse fabrikant nu de mogelijkheid heeft om zijn beeldinstellingen te optimaliseren om het meeste uit de geleverde OLED-platen te halen. En als je weet dat LG modellen produceert die, zelfs als ze uit de doos worden genomen, al perfect gekalibreerd zijn (zie de LG OLED55E8 test), kun je verwachten dat Sony hetzelfde doet.
01net.com – Onze metingen verkregen in bioscoopmodus met onze HCFR-software.

Na de metingen is het echter duidelijk dat er nog steeds een verschil is tussen het televisietoestel van de Japanse fabrikant en dat van zijn Koreaanse rivaal, hoe klein of zelfs onmerkbaar het ook mag zijn. De gemiddelde Delta E-meting van deze Bravia in Cinemamodus is 3,31 waarbij LG met een score van 2,55 op de OLED55E8 (met dezelfde plaat!) een beter respect voor kleuren biedt. Wanneer de meting echter dicht bij 3 ligt, onderscheidt het menselijk oog niet langer het minste kleurgetrouwheidsprobleem. Dus er is niets uit dat oogpunt uitgesloten voor de Sony TV.
Toen we echter de metingen op de AF9 nauwkeurig aflezen, merkten we dat alleen blauw een probleem is bij de kalibratie van de plaat. De rode en groene renderings zijn veel beter.

Het resultaat is dat we, zonder een complexe kleurkalibratie, de situatie zeer eenvoudig kunnen corrigeren. De expertmodus van de TV geeft toegang tot vele opties, maar het eenvoudigweg verlagen van de blauwe versterking met 15 punten is voldoende om een veel nauwkeurigere “dosering” van deze kleur te krijgen. En daar, als bij toverslag, worden de maatregelen alleen al door deze verandering aanzienlijk verbeterd.
01net.com – De resultaten verkregen onder HCFR zijn veel beter na de blauwe instelling.

We merken zelfs dat de DCI P3 colorimetrische ruimte nu bijna volledig is afgedekt door onze KD-65AF9. Laten we hier ook aan toevoegen dat we na deze aanpassing merken dat de witte temperatuur zeer dicht bij de 6500 K referentie ligt.
Sony-7.jpg

Omdat we weten dat de kwaliteit van een plaat af fabriek licht kan variëren tussen twee producties, hebben we Sony gevraagd om ons een tweede 65-inch AF9 kopie te sturen. Goed nieuws, de impact van deze handmatige aanpassing is net zo gunstig. Dus voor degenen die zich door dit model laten verleiden, raden wij u ten zeerste aan om dezelfde instelling toe te passen.
De effectiviteit van de “pixelcontrastbooster”.

Om de metingen af te ronden, moet worden opgemerkt dat de gemiddelde helderheid van deze plaat “slechts” 305 cd/m² bedraagt. Zoals we weten, zijn OLED-tegels minder helder dan de nieuwste generatie LCD-tegels als het gaat om achtergrondverlichting. Dankzij de “pixelcontrastbooster”-technologie optimaliseert Sony echter het uiterlijk van dit televisietoestel. De kern van deze technologie wordt gevormd door de gloednieuwe X1 Ultimate processor van Sony, die de verschillende onderwerpen en objecten in de verschillende delen van het beeld identificeert om ze beter te “knippen” en de pixelverlichting nauwkeuriger aan te passen. En het resultaat is verbluffend. Naast de prachtige kleuren is er nu ook een opvallende nadruk op de heldere delen van het beeld. Een echte stimulans voor het laatste. En dit bestemmingsplan wordt verder versterkt door de HDR en Dolby Vision compatibele bronnen die deze Sony TV op briljante wijze kan benutten.
De belofte van betere schaalvergroting

Laten we teruggaan naar de X1 Ultimate processor die Sony aankondigt als zijnde twee keer zo krachtig als de X1 Extreme, die geïntegreerd is in de AF8 (zie onze KD-65AF8 test). Naast zijn bestemmingsplanwerk zijn zijn zijn prestaties net zo overtuigend in het opschalen van het management. Zelfs in deze 65-inch versie hadden we niet echt last van het afspelen van HD-bronnen, zoals bijvoorbeeld DTT. Desalniettemin willen we echt graag dat er bij dergelijke diagonalen een ultrahoge definitie wordt gehanteerd. Wat betreft het werk van de processor op de SDR-bronnen om deze zo goed mogelijk weer te geven op dit HDR-paneel, is het vrij moeilijk om een beslissing te nemen, omdat het niet mogelijk was om een meer eenvoudig televisietoestel bij de hand te hebben om de renderings van dezelfde scène te vergelijken. In ieder geval is voor het oog alles over het algemeen aangenaam gebleven.
Akoestisch oppervlak 3.2: een goede dosis truc en kofferbak

Sony onthult op deze AF9 de nieuwe versie van zijn techno “Acoustic Surface”, maar kondigt (nog) geen audiovermogen in Watts RMS aan. Dit nieuwe ontwerp 3.2 geeft in ieder geval van de kofferbak naar dit televisietoestel en dit op een duidelijk waarneembare manier weer.

Het oordeel van de test
Sony KD-65AF9

Een zeer grote OLED plaat die een bijna perfect beeld levert, een dynamisch en ruim geluid, een krachtige processor die de verschillende beeldbewerkingen beheert met brio of een Google assistent die we met de stem besturen…. Sony biedt met deze Bravia opnieuw een goed doordacht televisietoestel aan, dat perfect voldoet aan de verwachtingen van filmliefhebbers. Maar deze KD-65AF9 is zeker geen product van aantrekkingskracht dat bedoeld is voor het grootste aantal mensen. Zoveel voordelen in een OLED-model worden betaald voor een hoge prijs, in dit geval 3999 euro voor deze 65-inch versie (tel 1000 euro minder voor de 55-inch versie). Zijn belangrijkste rivaal? De OLED65E8 van LG met serieuze argumenten voor het Sony model. Dit zijn ongetwijfeld de twee beste TV’s die we dit jaar hebben getest – als we de 8K TV van Samsung die in een compleet andere categorie speelt (zie Samsung’s QE75Q900R test) buiten beschouwing laten.

Beste OLED tv op dit moment