Wistjij
Image default
Winkelen

Tips voor het kopen van honing

Honing is een zoete, stroperige voedingsstof die door honingbijen en andere bijensoorten wordt geproduceerd en door de mens wordt geconsumeerd. Bijen maken honing door uitbraken, enzymatische activiteit en waterverdamping uit de suikerrijke afscheidingen van planten (bloemennectar), maar ook uit de afscheidingen van andere insecten. In tegenstelling tot honingbijen, die hun nectar opslaan in wasstructuren die honingraten worden genoemd, slaan angelloze bijen hun nectar op in potten die zijn opgebouwd uit was en hars. Honing geproduceerd door honingbijen (geslacht Apis) is de meest bekende soort honing, vanwege de wijdverbreide commerciële productie en consumptie door mensen over de hele wereld. Een praktijk die bekend staat als bijenteelt of apicultuur is het verzamelen van honing uit wilde bijenkolonies of uit bijenkorven van gedomesticeerde bijen, en het proces staat bekend als bijenoogst (meliponicultuur in het geval van bijen zonder angel). Als jullie honing kopen, houd dan deze twee suggesties in gedachten.

Ga voor rauwe honing

Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van honing is rauwe honing. Rauwe honing is honing die niet is geknoeid met, verhit, of verwerkt. Het geeft honing weer zoals het door bijen is gemaakt. Met andere woorden, als je rauwe honing koopt, zul je in staat zijn om de honing te proeven precies zoals het zou moeten smaken. Bovendien verandert voedselbereiding, zoals koken en verhitten, vaak de voedingsstoffen die in honing zitten. Dit betekent dat honing die enige vorm van warmtebehandeling heeft ondergaan, minder voedzaam zal zijn dan rauwe honing. Als je alle voordelen voor de gezondheid en de echte smaak van honing ten minste een keer in je leven wilt ervaren, probeer dan de aankoop van ongepasteuriseerde honing. Rauwe honing is altijd de voorkeur omdat het vrij is van conserveringsmiddelen en toegevoegde suiker.

Bewaar het correct

Zorg ervoor dat de honing die je koopt verpakt is in een glazen pot om besmetting te voorkomen. Als hij in plastic potten wordt bewaard, is hij minder lang houdbaar dan wanneer hij in glazen potten is verpakt. Honing die in plastic potten is opgeslagen, moet binnen een jaar na opslag worden gebruikt. Wanneer giftige stoffen uit plastic in de honing doordringen, zal de honing bederven. Dit gebeurt niet met honing in een glazen pot. Honing bederft niet, zelfs niet als hij voor langere tijd in een glazen pot wordt bewaard. Zorg er wel voor dat de glazen pot luchtdicht is, zodat de honing beschermd is tegen vocht van buitenaf en geen water verliest tijdens het bewaren.